Software robotics opened a careerMonetra Pirkanmaan palkkapalvelusihteeri Milla Jokinen osallistui ohjelmistorobotiikan palaveriin keväällä 2019. Hän ei voinut kuvitellakaan, että puolen vuoden päästä hänen työnkuvansa olisi tyystin toinen.

Monetra Pirkanmaan it-kehittäjä Milla Jokisen äänestä kuulee innostuksen, kun hän kertoo ohjelmistorobotiikan vaikutuksista työhönsä.

”Ohjelmoinnin opettelu nollasta ja ilman perustietoja on ollut vaativa tie. Sen olen sisäistänyt, että koko ajan pitää olla avoin oppimaan uutta. Mutta työ opettaa sitä tehdessä”, Jokinen sanoo.

Substanssiosaajasta koodariksi

Monetra Pirkanmaalla käynnistettiin keväällä 2019 Norianin tukema talous- ja henkilöstöhallinnon prosessien automatisointihanke. Monetra Pirkanmaa tuottaa hr-, talous- ja palkkahallinnon palveluja julkishallinnolle.

Jokisen roolina oli aluksi olla hankkeen henkilöstöhallinnon prosessien substanssiosaaja. Robottien koodaaminen alkoi kuitenkin kiinnostaa häntä välittömästi niin, että jo puolessa vuodessa työnkuva muuttui it-kehittäjäksi.

”Näin nopea muutos oli mahdollista, koska Norianin Miika Sihvola oli niin upea opettaja. Hän opetti meidät heti alusta alkaen koodaamaan.”

Nopea kasvu it-ammattilaiseksi

Jokinen sai Sihvolan opissa nopeasti kiinni uudesta työstään.

”Muistan Miikan ensimmäisen neuvon: Tee vain niin kuin sanon, äläkä kyseenalaista mitään. Siitä lähdin uutta työtä vähitellen oppimaan. Kun ymmärrys kasvoi, aloin myös kysymään asioita.”

Jokisen perusosaaminen koodaamisesta oli hänen omien sanojensa mukaan ”täysi nolla”. Hän on koulutukseltaan taloushallinnon tradenomi ja merkonomi. Tietotekniikka ei erityisemmin edes kiinnostanut. Tilanne on nyt toinen, sillä hän kertoo opettelevansa myös vapaa-aikana koodaamista.

Insinööritaustaiselle Sihvolalle kokemus on ollut avartava.

”On ollut palkitsevaa huomata, miten voin auttaa ihmisiä oppimaan aivan uusia asioita ja miten he innostuvat oppimastaan. Työtapojen automatisointi ja robotiikka tekevät töistä mielekkäämpiä, kun työntekijät pääsevät haastamaan itseään uusilla alueilla”, Sihvola sanoo.

Enemmän, tarkemmin ja nopeammin

Palkkapalvelusihteerin tehtävässä Jokisen työkuvaan kuului runsaasti manuaalista tarkistusta ja tallennusta. Siitä on saatu siirrettyä nyt osa roboottien vastuulle.

Monetra Pirkanmaalle ohjelmistorobotiikan käyttö on merkinnyt työn laadun paranemista, kun manuaalityön virheet laskelmien teossa, tositteiden läpikäynnissä ja tiedostojen siirrossa ovat poistuneet.

”Ohjelmistorobotiikka on vaikuttanut meillä laadullisesti käymällä läpi suurten määrän erilaisia laskelmia ja tositteita sekä avustanut tiedostojen siirrossa.”

”Tarkkaan määritetyissä aikataulusidonnaisissa tehtävissä robotti toimii varmasti ja ajallaan. Se tehostaa työtä ja vapauttaa henkilöstön tehtävän seurannasta enemmän asiantuntijatehtäviin”, Monetran it-kehittäjä Virpi Peltola sanoo.

Jokinen on nauttinut uudessa työssään eniten sen monipuolisuudesta ja jatkuvasta kehittymisestä. Hän pääsee aiempaa enemmän tekemään työtä Monetran eri alueyhtiöissä työskentelevien ihmisten kanssa ja sitä kautta tutustumaan erilaisiin työtapoihin ja tietojärjestelmiin.

Opiskelu palkitsee

Jokisen rinnalla työskentelee nyt muitakin ohjelmistokehitykseen siirtyneitä henkilöitä. Pitkäjänteinen paneutuminen ohjelmistorobotiikkaan on avannut heille mahdollisuuden kehittyä uusiin tehtäviin.

”Olen ylpeä siitä, miten nämä henkilöt ovat ottaneet vastuuta ja ryhtyneet tekemään itsenäisesti robotteja”, robotiikkahankkeessa edelleen taustatukena toimiva Sihvola sanoo.

Norian on tukenut Monetran työntekijöitä jatkuvaan itsensä kehittämiseen ja uuden oppimiseen. Tiiviiseen yhteistyöhön osallistuneet henkilöt ovat alusta alkaen sitoutuneet yhteisiin tavoitteisiin.

Sihvolan säännöllisen tuen lisäksi Jokinen ja hänen kollegansa ovat opiskelleet työskentelytapoja ja ohjelmointivinkkejä ohjelmistovalmistaja UIPathin verkkosivuilta. Osaamista on myös kasvatettu kursseilla sekä verkostoitumisella.

Jatkuva kehityspolku

Koska prosessien automatisointi on Monetra Pirkanmaalla melko uusi asia, myös vastoinkäymisiä on tullut vastaan. Kaikki valmiitkaan robotit eivät ole päässeet tuotantoon, kun taustalla olevat järjestelmät ovat muuttuneet.

Uusien robottien kehittämisen prosessi on muuttunut kokemuksen myötä. Potentiaalisten robottikohteiden tunnistaminen on helpompaa. Myös koodaukseen käytetty aika voidaan käyttää tehokkaammin, kun valmiiden kohteiden osalta muodostuu helposti kopioitavia kokonaisuuksia.

Koko organisaatio sitoutuu muutosprosessiin

Yli puolentoista vuoden taipaleesta Jokiselle on jäänyt päällimmäiseksi uuden uran alkumetrit. Tuolloin Monetra Pirkanmaan toimitusjohtaja sekä hr- ja palkkapalveluiden palvelujohtaja antoivat ohjelmistorobotteihin hurahtaneelle Jokiselle mahdollisuuden tarttua tilaisuuteen lähteä uudelle uralle.

”Kun kerroin toiveestani päästä tähän tehtävään, sain vastaukseksi, että hetki pitää vielä odottaa. Työnkuva oli valmis, muttei tehtävänimikettä eikä palkkatarjousta. Tartuin silti siihen heti”, Milla muistelee innostustaan puolentoista vuoden takaa.

VALMIIT PROSESSIT JA VUOSIEN KOKEMUS

Norianilla taloushallinnon ja ohjelmistorobotiikan osaaminen yhdistyvät moderniksi tavaksi tuottaa taloushallintopalveluja ja auttaa asiakkaiden organisaatioita kehittymään heidän digitaalisella matkallaan. Norian on automatisoinut noin 200 henkilöstö- ja taloushallinnon prosessia ohjelmistorobotiikan (RPA) avulla. Olemme auttaneet kymmeniä organisaatioita vapauttamaan resursseja talouden rutiinitehtävistä ja parantaneet samalla prosessien laatua. Kustannusvaikutukset näkyvät asiakkaille suorina säästöinä.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä ja jutellaan lisää.

Download free eGuide