Kävin puhumassa taloushallinnon opiskelijoille automaatiosta kuusi vuotta sitten. Oxfordin yliopistossa oltiin julkaistu edellisenä syksynä tutkimus, jonka mukaan automaatio olisi viemässä kirjanpitäjiltä työt 20 seuraavan vuoden aikana 97% todennäköisyydellä.
Rauhoittelin opiskelijoita: työn sisältö muuttuu, mutta hommia kyllä riittää. Olin asiassani vilpitön: puheeni tarkoitus oli saada meille opiskelijoita kirjanpitäjäharjoittelijoiksi!
Tilitoimistoissa on tuoreimman tiedon mukaan noin 12 000 henkilöä töissä. Tämä on kolmisensataa enemmän kuin kuusi vuotta sitten. Aika lailla pitää automaation siis kiihtyä, jos kirjanpitäjien töiden pitäisi loppua.
Me olemme NORIANilla aitiopaikalla automaation etenemisessä, sillä meillä on samassa talossa kirjanpitoa ja automaatiota. Olemme myös kouluttaneet joidenkin pitkäaikaisten robotiikka-asiakkaidemme palkanlaskijoista ja kirjanpitäjistä koodareita. Olemme toistamassa samaa temppua omien kirjanpitäjiemme kanssa: halukkaat kirjanpitäjät ovat opetelleet robotiikkatyökalujen käyttöä ja ensimmäiset robotit ovat matkalla tuotantoon.
Kokemukset ovat kolmenlaisia: ensinnäkin koodaava kirjanpitäjä tuntee aihealueen syvällisesti, ja olemme havainneet, että koodaavat kirjanpitäjät ovat löytäneet ainutlaatuisia automaatiokohteita. Siis sellaisia parannuksia, joita kooditaidoton kirjanpitäjä ei ole osannut aiemmin määritellä koodarille. Tällaiset automaatiot ovat usein myös niitä kaikkein tuottavimpia tai eniten laatua parantavia.
Toiseksi kirjanpitäjät ovat kertoneet, että robotiikan ymmärtäminen, eli miten automaatioita toteutetaan, on tuonut uusia näkökulmia prosessien yksinkertaistamiseen. Talouden prosessit ovat aika usein määrämuotoisia ja vastuita hajautetaan eri ihmiselle asioiden varmistamiseksi ja virheiden välttämiseksi. Kaikki vaiheet eivät ole välttämättömiä, jos robotti tekee tarkastuksen ihmisen sijaan. Arvo luodaan ymmärtämällä mikä on välttämätöntä ja mikä voidaan välttää. Tällainen ymmärrys on tavallisesti kirjanpitäjällä.
Kolmanneksi olemme oppineet, että kaikkea ei kannata automatisoida. Saman toimittajan lasku voi kuulua eri kohtaan tuloslaskelmaa ja siksi eri tilille yrityksen toiminnasta riippuen. Kirjanpitäjä ymmärtää tämän saman tien, mutta asian muuttaminen robotin ymmärtämäksi toimintaohjeeksi voi olla loppujen lopuksi työläämpää kuin automaatiosta saatava hyöty. Robotit saavat aikaan virheitä, jos annettu ohje on puutteellinen ja tällaisten virheiden korjaaminen ei ole kenenkään mielipuuhaa.
Ylläolevan perusteella voi sanoa, että koodaustaidoista on hyötyä kirjanpitäjille, mutta kirjanpitotaidoista kannattaa pitää kiinni. Kirjanpitäjistä ei tarvitse tulla koodareita jo sen takia, että automaatioita voi edistää NORIANin kaltaisten toimijoiden kanssa. Meiltä saa sekä valmiita automaatioita mutta myös apua siihen, että kirjanpitäjät oppivat toteuttamaan automaatiota itse.
Jatkossa pääsette seuraamaan läheltä "Kirjanpitäjästä koodariksi" -koulutuspolkuamme ja osallistujien kokemuksia.
Monetran kanssa toteutimme vastaavan "Palkanlaskijasta koodariksi" -koulutuksen, josta voit lukea lisää täältä.